“ Školska fobija“- šta je to

Odvajanje mališana od roditelja zbog polaska u školu razlikuje se od ranijih odvajanja, a specifično je po pojavi neobičnog straha od škole. O čemu se radi?

„Školska fobija“, odnosno strah od škole, manifestuje se kao otpor deteta prema odlasku u školu zbog straha. Ova deca često se žale na niz telesnih simptoma, od kojih su najzastupljeniji glavobolja i bolovi u stomaku.

VIŠE: Zbog čega deca strahuju?

Kako prepoznati ovaj problem?

Zanimljivo, ovi bolovi – baš kao i ostali simptomi, kao što su mučnina, lupanje srca, napetost u mišićima, poremećaji spavanja, umor i iscrpljenost – nestaju u vreme vikenda i školskih praznika.

 

U trenutku kada treba da krene u školu dete bude uplašeno, oseća se ugroženo i bespomoćno, želi da pobegne iz škole, ima osećaj da je nesposobno da savlada gradivo. Iznenada izjavljuje da se oseća loše, pa se javljaju telesni simptomi.

 

VIŠE: Pomozite detetu da savlada stres pred školu

 

Strah od škole može pokazivati dete pri polasku u prvi razred osnovne škole, a često se javlja iznenada.

 

Nekada se može javiti i zbog opomene učitelja (zbog neurednog pisanja, pričanja za vrijeme nastave…) Nekada se javlja nakon najavljenog sistematskog pregleda. Ponekad deca odlaze od kuće kao da idu u školu, ali zapravo izostaju i roditelji za strah od škole saznaju tek kada ih ova institucija obavesti o izostancima.

 

Zbog čega se javlja strah od škole?

 

Postoji niz razloga zbog kojih se može javiti strah od škole. Osnovni uzrok školske fobije možemo tražiti u porodičnim odnosima. Ova deca često imaju strah odvajanja od roditelja, a kao posedica razvija se strah od škole.

Strah od škole se javlja i kod dece čiji roditelji imaju vrlo visoka očekivanja od svoje dece i u najboljoj nameri deci govore: “Ti ćeš sigurno biti odličan, imaćeš sve petice”.

 

VIŠE: 6 stvari koje ne bi trebalo da radite u predstojećoj školskoj godini

 

Detetova težnja da ispuni očekivanja svojih roditelja dovodi dete do straha od neuspeha da će ih razočarati ukoliko ne bude uspešno u školi, što uzrokuje različite tegobe u kojima roditelji ne prepoznaju strah od škole.

 

Takođe se strah od škole javlja kod dece koja odrastaju u porodicama u kojima su roditelji prezaštitnički prema detetu.

 

Neretko se strah od škole javlja kod dece koji odrastaju u porodicii u kojoj se  roditelji razvode ili bolest roditelja) tako da dete odbija školu jer ima potrebu da kontroliše novonastalu situaciju i na taj način spreči raspad porodice.

 

VIŠE: 4 saveta za uspešnu školsku godinu

Vrlo često strah od škole je posledica izloženosti deteta fizičkom i verbalnom vršnjačkom nasilju, na putu do škole ili u školi, ali i poteškoće u uspostavljanu socijalnih kontakata, piše Poliklinika za zaštitu dece grada Zagreba.

Izvor:http://www.yumama.com

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s